Suomen yleinen asepalvelus on kansakuntamme turvallisuuden ja puolustuksen kulmakivi, joka kaipaa päivityksen 2000-luvulle. Asepalvelus 2020 -kampanjan tavoitteena on tasa-arvoisesti toteutettava asepalvelus sekä totaalikieltäytyjen rankaisemisesta luopuminen.
Suomen asevelvollisuus on pysynyt luonteeltaan samanlaisena sen perustamisesta lähtien, vaikka maailma sen ympärillä on muuttunut. Myös turvallisuusuhat ovat aikaisempaa monimuotoisempia, minkä vuoksi kansallista turvallisuutta ei pystytä takaan pelkästään perinteisellä poterosodankäynnillä. Tarvitsemme aikaisempaa enemmän hybridiuhkiin ja verkkohyökkäyksien kautta tapahtuvaa puolustamista, jolloin myös asevelvollisuutta suorittavilta vaaditaan aikaisempaa monipuolisempia kykyjä.
Tasa-arvoinen asepalvelus syrjii tällä hetkellä eri sukupuolia. Miehet se pakottaa armeijaan, vaikka maailmankatsomus, elämäntilanne tai urasuunnitelmat tätä vaihtoehtoa tukisikaan. Naiset puolestaan eivät ole oikeutettuja samanlaiseen terveystarkastukseen tai esimerkiksi johtajakoulutukseen kuin, mitä miehillä on mahdollisuus armeijan kautta saada.
Toinen yhtä suuri epäkohta on totaalikieltäytyjen rangaistavuus, jota esimerkiksi YK ja Amnesty ovat kritisoineet oikeustajun ja ihmisoikeuksien vastaisena. Jokaisella täytyy olla mahdollisuus kieltäytyä asepalveluksesta eikä ketään saa kohdella eriarvoisesti pelkän sukupuolen perusteella. Suomen asevelvollisuutta on kehitettävä kannustavammaksi pakottavuuden sijasta. Näin Suomen armeija saa käyttöönsä aidosti motivoituneimmat sekä psyykkisesti ja fyysisesti parhaimmat ihmiset suorittamaan asevelvollisuus.
Mikko Vesterinen
opiskelija, kaupunginvaltuutettu
Uudenmaan vihreiden eduskuntavaaliehdokas
Kirjoitus on julkaistu Keski-Uusimaa -lehden vaalikynässä
Hyvä Mikko, olet mielenkiintoinen eduskuntavaaliehdokas. Muutama kommentti yllä olevaan: Miehet voivat Suomessa valita myös siviilipalveluksen, joten armeija ei ole pakko. Yleisessä ase- velvollisuudessa tuskin voi olla muita vaihtoehtoja kuin nämä kaksi. Armeijan johtajakoulutus? Millä tavalla armeija tekee kenestäkään johtajaa? Naisten asepalvelus on jo olemassa, ketään naista ei sinne kannata pakottaa (naisia koskevaa yleistä asevelvollisuutta ei tarvita).
Hei Juha,
ja kiitos kommentista! Tosiaan kirjoituksessani on kaksi kärkeä: poistaa totaalikieltäytymisen rangaistavuus sekä lisätä naisten mahdollisuuksia liittyä armeijaan. Tällä hetkellähän naisten liittymistä armeijaan tiedostetaan, viestitään ja kannustetaan todella vähän. Esimerkiksi Norjassa kutsutaan koko ikäluokka kutsuntoihin, joista valikoidaan soveltavuudeltaan parhaimmat. Tähän suuntaan myös Suomessa pitää liikkua. Totaalikieltäytymisen rangaistavuus on puolestaan ihmisoikeuksien näkökulmasta ongelmallista, koska se koskee ainoastaan yhtä sukupuolta.
Johtajakoulutus on puolestaan mahdollisuus nuorelle saada johtajakokemusta ja on monelle myös arvokas maininta ansioluettelossa. Tällä hetkellä mahdollisuus maksuttomaan johtajakoulutukseen on tehty miehille helpommaksi armeijan kautta, mikä osaltaan ylläpitää vanhentuneita rakenteita, joissa mies nähdään johtajana. Ottamalla naiset nykyistä aktiivisemmin osaksi kutsuntoja myös naisille avautuu nykyistä parempi mahdollisuus liittyä armeijaan ja päästä johtajakoulutukseen.
-Mikko