Järvenpään kaupungin uutta visiota ja strategiaa päivitetään parhaillaan Uusi kunta -projektissa, jossa tarkoituksena on luoda kaupungille uusi pitkän aikavälin suunnitelma. Samalla se pyrkii vastaamaan muuttuneisiin olosuhteisiin ja profiloimaan kaupunkia.

Järvenpäässä on perinteisesti ollut yritys- ja lapsiperheystävällinen asuinpaikka, mutta usein unohtuu kaupunkimme vahva ympäristöosaaminen. Ympäristöystävällinen Järvenpää on aito profiloitumisen paikka ja tuore idea uudeksi visioksi.

Pohja meillä onkin jo kunnossa. Kaupungissa on hyvät liikenneyhteydet, kaunis lähiluonto sekä kulttuuririkas Tuuslanjärven ympäristö. Järvenpäähän on myös rakennettu Suomen ensimmäinen nollaenergiatalo sekä Joutsen merkittyjä vuokra-asuntoja.

Kaiken kruunuksi Järvenpää on onnistunut vähentämään päästöjä 33 % viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tämä ylittää reippaasti Kuuma-seudun yhteisen tavoitteen, joka on 25 % vuoteen 2020 mennessä.

Profiloitumisen tärkeys kuntakentällä vahvistuu aikaisempaa enemmän, kun maakuntauudistus myllertää kuntien palveluita ja tehtäviä. Pelkät vahvat peruspalvelut eivät enää riitä erottumaan joukosta, vaan kunnilta vaaditaan aikaisempaa enemmän erikoistumista.

Toki töitäkin ympäristöystävällisyyden eteen vielä tarvitaan. Tieliikenne aiheuttaa edelleen paljon päästöjä ja myös jätteiden lajittelussa on parannettavaa. Nämä ovat kuitenkin kehityskohteita, jotka ovat politiikalla ja kaukonäköisellä suunnittelulla täysin ratkaistavissa.

Näiden lisäksi meidän on sisällytettävä kestävän kehityksen tavoitteet kaikkiin kuntasektorin tavoitteisiin, strategioihin, visioihin ja hankintakriteereihin ollaksemme uskottava kestävän kehityksen edelläkävijä. Ympäristöystävällisyys täytyy olla läpileikkaava teema kaikessa kunnan toiminnassa

Uusi profiloituminen on jännittävä mahdollisuus luoda Järvenpäähän jotain ainutkertaista ja kumouksellista. Tehdään Järvenpäästä ekokaupunki!

Julkaistu vierailijakolumnissa Keski-Uusimaa -lehdessä

 

%d bloggaajaa tykkää tästä: